Fontos új technológiával frissült a legkisebb Lexus modell

A parkolás biztonságát fokozó autonóm fékrendszerrel bővült a Lexus CT felszereltsége. A technológia elsőként a japán piacon lesz elérhető a kompakt hibrid modellhez.

Augusztus 20-tól minden eddiginél biztonságosabb kivitelben vásárolható meg a Lexus CT 200h japán belpiacos kivitele: a modell megkapta azt a parkolási féktámogatás (Parking Support Brake, PKSB) technológiát, amely 2018-ban a márka zászlóshajója, a Lexus LS luxuslimuzin fedélzetén debütált. A PKSB rendszer három funkciót szolgál ki, amelyek a parkolás folyamatának más és más fázisait teszik biztonságosabbá. Ami összeköti ezeket, az az automatikus fékezés képessége. Az intuitív parkolástámogatás funkció intelligens parkolóradarként észleli a kis sebességű manőverezés során a jármű előtt vagy mögött elhelyezkedő statikus akadályokat.

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy fennáll az ütközés veszélye, hangjelzéssel, illetve a gépkocsi kijelzőin (típustól és felszereltségtől függően a digitális műszeregységben, a tolatókamera képernyőjén vagy a head-up kijelzőn) felvillanó felirattal figyelmezteti a vezetőt, majd ha az nem reagál, a hajtáslánc vezérlésébe beavatkozva, illetve az üzemi fékrendszert működésbe hozva lelassítja vagy megállítja a gépkocsit, ezzel elkerülve az ütközést vagy enyhítve annak súlyosságát.

A hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető funkció a hátsó lökhárító sarkainál elhelyezett radarokkal ellenőrzi a kitolató Lexus mögötti területet. Amennyiben jármű halad el keresztben, és a rendszer számítógépe szerint a két gépkocsi veszélyesen megközelítheti egymást, hangjelzéssel, a tolatókamera képén felvillantó felirattal, illetve a megfelelő oldali külső visszapillantó tükörben kigyulladó piktogrammal hívja fel a sofőr figyelmét, szélsőséges ütközésveszély esetén pedig a motorteljesítményt csökkentve, illetve a fékeket aktiválva állítja meg a Lexust.

Ilyenkor kiegészítő figyelmeztető üzenet jelenik meg az autóban rendelkezésre álló kijelzőkön. Pontosan ugyanerre képes a jármű mögött elhaladó gyalogost észlelő, a gázolást automata fékezéssel megelőző funkció. A Lexus egyébként a világon elsőként készített olyan rendszert, amely nemcsak figyelmezteti a vezetőt a járműve mögé lépő személyre, de önállóan meg is állítja az autót (a videó a bejegyzés végén látható).

A parkolási féktámogatás az LC 200h minden kivitelénél az alapfelszerelés részét képezi. Ezzel a Lexus újfent megerősíti azon szándékát, hogy aktív biztonsági és vezetőtámogató technológiáit demokratizálva maximális védelmet biztosítson nemcsak ügyfelei, hanem a közlekedés minden résztvevője számára.

A Lexus CT 200h technológiai gazdagodása mellett esztétikailag is frissült. Három különleges, új árnyalattal bővült a karosszériaszínek választéka.

A lenyűgöző fény-árnyék játékot mutató, kontrasztos Brazing Carnelian, a katonai zöld elegáns interpretációjának tekinthető Terrain Khaki Mica metálfény és a mikroszkopikus üvegszemcséktől különösen ragyogó Celestial Blue Glass Flakes egytől egyig a márka szabadidőjármű-kínálatából kölcsönzött tónusként emeli a kompakt ferdehátú modell presztízsét. A változások egyelőre csak a japán belpiacos modellre vonatkoznak, azok európai bevezetéséről egyelőre nincs információ.

Európában a 2018-as modellévre bővült jelentős mértékben a Lexus CT 200h biztonsági felszereltsége: a prémium ötajtós hibrid Lexus Safety System + csomagja olyan fejlett funkciókkal vértezte fel a modellt, mint az ütközést megelőző PCS rendszer, az adaptív tempomat, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a jelzőtábla-felismerés vagy az automatikus távolságifény-szabályozás.

A modell bevezetése óta egyetlen, rendkívül kifinomult hibrid hajtáslánccal kapható: az 1.8 literes benzinmotorra épülő egység legnagyobb teljesítménye 136 lóerő, ami rendkívül kedvező, 4,1 liter/100 km átlagos üzemanyag-fogyasztást és akár 100 g/km alatti CO2-kibocsátást eredményez. Nem véletlen, hogy a modell bevezetése óta számos felmérésen bizonyult kategóriája legtisztább üzemű járművének.

Tulajdonosai mégsem ezért, hanem kiváló összeszerelési minőségéért és megkérdőjelezhetetlen megbízhatósága miatt rajonganak érte: az idei Driver Power ügyfélelégedettségi felmérést 96,8 százalékos (!) megbízhatósági mutatóval zárta.

Top