Idéntől hibridek is készülnek majd az Aygot is gyártó kolini üzemben

A korábbi Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) üzem új neve Toyota Motor Manufacturing Czech Republic lett, miután a gyár január 1-én a Toyota kizárólagos tulajdonába került.

A Toyota tulajdonába kerültek a TPCA vegyesvállalat csehországi érdekeltségei, a gyártás ugyanakkor tovább folytatódik mindkét cég számára. A Toyota új globális architektúra rendszere, a TNGA ezzel immár az összes európai gyárban működik, a megnövekedett kereslet miatt pedig a Kolin üzem még idén elkezdi a hibrid elektromos autók gyártását is: az első itt készülő hibrid modell az új Yaris lesz.

A 2002-ben a Group PSA (PSA) és a Toyota által alapított, vegyesvállalatként működő TPCA gyártóüzem január 1-től a Toyota Motor Europe (TME) kizárólagos tulajdonába került. Az új cégnevet – Toyota Motor Manufacturing Czech Republic – ugyanezen a napon hozták nyilvánosságra a gyár nyitó ünnepségén, amin részt vett Koreatsu Aoki, a Toyota-üzem elnöke, Martin Peleška, a Toyota Czech Republic igazgatója és Michael Kašpar, Kolin polgármestere. Az új vállalati identitásnak megfelelően az üzem új logót kapott, és a többi európai üzem mintájára TMMCZ néven szerepel majd.

A Kolin üzem az A-szegmensbe tartozó Toyota Aygo, Peugeot 108 és Citroën C1 modelleket gyártotta 2005 óta, és a TMMCZ továbbra is gyártja ezeket a két cég számára. Az üzem az egyik legnagyobb exportőre ezeknek a megbízható, csekély üzemanyag-fogyasztású és alacsony károsanyag-kibocsátású városi autóknak. A több mint 3500 dolgozót foglalkoztató cég a legnagyobb munkaadó a régióban, és a több ezer munkahely mellett a jótékonysági projektek támogatása révén is jelentős hatással van Kolin körzetének fejlődésére az utóbbi 15 évben. A Toyota több mint 4 milliárd koronás befektetéssel bővítette a gyártókapacitást és modernizálta az üzemet. Ez a befektetés lehetővé tette a Toyota új globális architektúrája, a TNGA bevezetését, így 2021 második felében elkezdődhet az új Toyota Yaris és a hibrid hajtáslánc gyártása is. 

“A mai naptól üzemünk a Toyota csoport része, ami immár nyolc, kizárólagos tulajdonát képező gyárral rendelkezik Európában. Az autóink iránt tapasztalható kereslet növekedése és az új modell gyártására történő felkészülés miatt február 28-tól három műszakban dolgozik majd az üzem. Az egyik legnagyobb csehországi exportőrnek számító gyár kihasználja az országban működő széles autóipari ellátási lánc kapacitásait.” – fogalmaz az üzem elnöke, Koreatsu Aoki a gyár megnyitása kapcsán.

“A Toyota piaci részesedés tekintetében feljött az ötödik helyre Csehországban. A Kolin mellett fekvő modern üzem teljes átvétele a Toyota részéről és a Toyota Yaris gyártására fordított további befektetések jó hírnek számítanak Csehország számára is.” – teszi hozzá Martin Peleška, a gyár igazgatója.

A Toyota-család jelenléte a TMMCZ mellett is erős Csehországban, hiszen itt működik a nemzeti értékesítő és marketing vállalat (a prágai Toyota Central Europe Czech), a Krupkai Alkatrész Logisztikai és Disztribúciós központ, illetve Toyota és Lexus márkakereskedések kiterjedt hálózata is.

A Kolin üzem melletti elkötelezettségünk világosan tükrözi a Toyota filozófiáját, hogy ott kell az autókat gyártani, ahol értékesítik azokat, mi pedig hosszú távon jelen akarunk lenni az európai gyártásban. A TGNA és a hibrid technológia bevezetése a TMMCZ üzemben összecseng az európai régióban érvényesülő fejlesztésekkel és stratégiánkkal.” – avat be Dr. van Zyl, a Toyota Motor Europe elnök-vezérigazgatója.

Top