21 év után ismét a Toyota Yaris az Év Autója

A vadonatúj, negyedik generációs Toyota Yaris megismételte az első generáció 21 évvel ezelőtti győzelmét, és elnyerte Európa talán legrangosabb autós szakmai elismerését, az Év Autója díjat.

Az elismert szakújságírókból álló nemzetközi zsűri, amely Gajdán Miklós és Csikós Zsolt személyében két magyar taggal is büszkélkedhet, díjazta a Yaris hibrid hajtásának csekély károsanyag-kibocsátását, kellemes dinamizmusát és megfizethető árát, épp ilyen nagyra értékelve a januárban Európa legkelendőbb újautójának bizonyuló kisautós vonzó dizájnját és kategóriaelső biztonságát is. A Yaris azért is elismerést kapott, mert létezik egy örömautó-változata is: a GR Yaris

Az 59 neves európai autós újságíróból állú zsűri választása a negyedik generációs Yarisra esett, 21 évvel azután, hogy a modell első változata 2000-ben elnyerte az Év Autója címet, méghozzá elsőként a Toyota történetében. A Yaris összes modellgenerációja azóta is mindvégig szerepelt a díjra kiemelten esélyes autók listáján. A zsűri külön kiemelte a Yaris hibrid technológiájának csekély károsanyag-kibocsátását, sima járását és kedvező árát, amit az is bizonyít, hogy a vásárlók több mint 80 százaléka hibrid hajtással rendelte meg új Yarisát. A szakértők hasonlóképpen magas pontszámmal díjazták az autó vonzó dizájnját, élvezetes vezethetőségét és kategóriaelső biztonságát is. Mindemellett a zsűri azt is kifejezetten nagyra értékelte, hogy a Toyota újra szenvedéllyel töltötte meg a ferdehátú izomautók európai piacát, bevezetve a GR Yaris változatot.

A 2021-es Év Autója címet alig néhány nappal azután nyerte el az új Yaris, hogy kiderült: ez a modell lett Európa legkelendőbb autója. Nehéz lenne ennél egyértelműbb bizonyítékot találni arra, hogy az európai autóvásárlók teljesen egyetértenek az Év Autója zsűrijével!

Hatalmas megtiszteltetés ez a Toyota számára, és szeretnék köszönetet mondani a zsűri tagjainak ezért az elismerésért. Ugyanakkor szeretném megragadni az alkalmat, hogy ráirányítsam a figyelmet európai és japán fejlesztőcsapataink szenvedélyes elkötelezettségére. Ez minden idők legjobb Yarisa, ami pontosan úgy csal mosolyt vásárlónk arcára, ahogy Akio Toyoda eltervezte.” – fogalmaz Matt Harrison, a Toyota európai alelnöke.

Ez egyébiránt a harmadik alkalom, hogy a Toyota Európában megszerezte az Év Autója címet: először a Yaris győzött a szavazáson 2000-ben, után a Prius 2005-ban, most pedig ismételten Yaris büszkélkedhet a 2021-es díjjal.

Top